Dah lama tak menulis..Emmmmm kali nih nak bawa pembaca mengetahui tentang kacang pool yang terkenal kat JB terutama di Larkin. @jipangmenjerit, Lan Hensem dam Alsharkto mesti suka tentang bab makan kacang pool.
Penulis? Boleh buat sendiri. Diperturun kan resepi membuat kacang pool:
Bahan-bahannya:
1). Kacang parang 2 paket (direbus hingga lembut dan kulitnya dibuang)
2). 5 ulas bawang merah
3). 5 ulas bawang putih
4). satu inci halia
5). sedikit jintan manis
6).sedikit garam
Cara-caranya:
1) Bawang merah, bawang putih, halia dan jintan manis dikisar halus.
2) Tumiskan bahan yang telah dikisarkan tadi dan bila naik bau masukkan kacang parang dan sedikit garam.
3) Hidangkan bersama telur mata sapi, bawang yang dicincang dan cili hijau.
4) Perahkan sedikit limau kasturi dan bubuh sedikit lada putih diatas sajian.
5) Di makan bersama roti perancis atau roti potong yang dibakar(disapu mentega atau jem garlic bread)
gambar kacang pool dan hiasan:
Kalau dah habis makan (Lan Hensem yang makan).....
Bentuk kacang parang :
Oleh itu selamat mencuba.......
Jumpa lagi
Penulis? Boleh buat sendiri. Diperturun kan resepi membuat kacang pool:
Bahan-bahannya:
1). Kacang parang 2 paket (direbus hingga lembut dan kulitnya dibuang)
2). 5 ulas bawang merah
3). 5 ulas bawang putih
4). satu inci halia
5). sedikit jintan manis
6).sedikit garam
Cara-caranya:
1) Bawang merah, bawang putih, halia dan jintan manis dikisar halus.
2) Tumiskan bahan yang telah dikisarkan tadi dan bila naik bau masukkan kacang parang dan sedikit garam.
3) Hidangkan bersama telur mata sapi, bawang yang dicincang dan cili hijau.
4) Perahkan sedikit limau kasturi dan bubuh sedikit lada putih diatas sajian.
5) Di makan bersama roti perancis atau roti potong yang dibakar(disapu mentega atau jem garlic bread)
gambar kacang pool dan hiasan:
Sedap dimakan waktu hujan atau makanan ringkas waktu malam |
boleh cuba sendiri di rumah |
inilah bentuk kacang parang tapi dah siap digoreng |
untuk tujuan resepi ini guna kacang parang tin pun lagi senang |
Oleh itu selamat mencuba.......
Jumpa lagi
No comments:
Post a Comment